Produkce nealkoholického piva v Česku roste. V roce 2016 se ho vyrobilo přes 550 tisíc hektolitrů - pětkrát více než v roce 2000. Není sice kompletně bez alkoholu, řidiči, cyklisté, ale i ostatní po něm nicméně sahají stále častěji. Kolik nealko piv ale můžete vypít, abyste tzv. nenadýchali? A kdy se u nás objevilo to úplně první?
Jako nealkoholické pivo
se může označovat sladový nápoj s obsahem alkoholu do 0,5 %.
Bát se při jeho konzumaci přesto nemusíte. Nedávno provedený test serveru auto.cz ukázal, že i po rychle spořádaných pěti nealkoholických pivech nenadýchal průměrně vážící muž po jedné minutě ani setinu promile.
Nealkoholickému pivu se v Česku lidově říká Pito, a to podle značky nealko nápoje na bázi piva, který se u nás začal vyrábět v 70. letech (k jeho vývoji přispěli mimo jiné i lidé z pivovaru Staropramen). Tehdy – přesněji v roce 1975 - se ho uvařily pouhé tři tisíce hektolitrů. Vznik Pita reagoval na zvyšující se počet osobních automobilů i motoristů a jeho název vznikl kombinací první a poslední slabiky slov pivo a auto.
Skutečným oříškem je ale uvařit nápoj, který by byl kompletně bez alkoholu, ale zároveň zachovával typickou pivní chuť. V nealkoholických pivech by byl totiž bez dalších zásahů cítit slad mnohem výrazněji, než je tomu u piv klasických, jejich chuť by tak spíše připomínala nejrůznější sladové limonády.
Pito se tehdy vyznačovalo specifickým způsobem vaření. Proces kvašení byl přerušen v rané fázi a stihlo se tak během něj vytvořit jen minimální množství alkoholu. Chuť Pita tak připomínala spíše mladé, než hotové pivo.
„Odpovědí na tento problém, který u vaření nealkoholických piv vzniká, je jejich extra chmelení a tradiční česká technologie řízeného kvašení.. To jim dodává hořkou chuť a přibližuje jejich profil klasickým alkoholickým pivům,“vysvětluje senior brand manažerka Staropramenu Petra Chovancová.
Další možností jsou speciální kvasinky které produkují jen nízké množství alkoholu, nebo odebrání alkoholu z klasického piva pomocí chemických procesů, které ovšem mohou ovlivnit výslednou chuť, tak typickou pro česká piva.
Spotřebě nealkoholického piva u nás nahrávají horká léta, především ta v letech 2015 a 2016 (během nich obecně vzrostla konzumace veškerých nealkoholických nápojů, mezi lety 2014 a 2015 o celých 12 litrů na osobu). Své dosavadní maximum zaznamenal odbyt nealko piva v roce 2011 - tehdy se ho vyrobilo 581 tisíc hektolitrů. Od roku 2013 pak jeho výstav opět roste.